Социалдемократите в Германия с добра сделка

Якоб Киркегаард, изследовател от института Петерсон

Германският канцлер Ангела Меркел и Мартин Шулц, лидер на социалдемократите обявявят коалиционното споразумение. Берлин. 7 февруари 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германският канцлер Ангела Меркел и Мартин Шулц, лидер на социалдемократите обявявят коалиционното споразумение. Берлин. 7 февруари 2018. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Социалдемократите в Германия спечелиха ключови позиции в управлението на еврозоната с портфейлите на Министерството на външните работи и Министерството на финансите.

Социалдемократът Олаф Шолц, кмет на Хамбург и бивш министър на труда поема финансите, след като партията му го избра да смени на поста Волфганг Шойбле след 8 години главен финансист на Меркел.

"В известен смисъл е удобно за Меркел да има социалдемократ за финансов министър", каза Якоб Киркегаард, изследовател от института Петерсон.

"Защото ще има социалдемократ, който ще трябва да каже "не" на определено дългия списък с искания за разходи от различните министерства."

Чуйте коментара на Киркегаард за коалиционното правителство в Германия и за очакванията му от изборите в Италия на 4 март.

Коалиционното правителство в Германия иска да похарчи до 5 млрд долара в модернизиране на мрежата за широколентов достъп в страната с оптични кабели, за да увеличи скоростта след като в продължение на години изоставаше спрямо други страни, включително Испания и Португалия.

Коалицията на Меркел иска да покрие Германия с гигабитови мрежи за интернет до 2025 и планира да вложи 10-12 млрд евро в специален фонд в подкрепа на недобре свързаните с оптика провинции, съобщава Bloomberg, позовавайки се на копие от коалиционното споразумение, с което разполага.

Германия има нужда от „пълна, първокласна дигитална инфраструктура”, обявяват партиите в споразумението. „Искаме да минем към оптика”.

В миналото Меркел неколкократно е повтаряла призива си да се изгради високоскоростна интернет инфраструктура в Германия в отговор на търсенето на потребителите и за защита на индустрията в най-голямата икономика в Европа. Дали планът ще успее обаче зависи от това дали Deutsche Telekom AG, който в миналото модернизира мрежата си, ще увеличи дела на оптичните кабели, стигащи до домовете на потребителите – предизвикателство за изграждане и скъпо начинание.

Коалицията иска да изгради още център за изкуствен интелект с Франция, да намали бюрокрацията за създаване на стартъпи като реформира закона за несъстоятелността и да развие блокчейн технология.

Последни новини
Още от Анализи