Фундаментът при петролните пазари. Нарастващо търсене и положително влияние върху инфлацията

Ключови данни за състоянието и бъдещето развитие на петролните пазари бяха публикувани в края на миналата седмица

Ключови данни за състоянието и бъдещето развитие на петролните пазари бяха публикувани в края на миналата седмица. В четвъртък ОПЕК публикува своя месечен бюлетин за петролните пазари, а в петък сутрин Международната енергийна агенция също оповести ключови факти за търсенето и предлагането на суровината. И в двата доклада се посочват няколко основни тренда, които се очаква да са в сила през по-голямата част на 2018, пише в анализ за Bloomberg TV Bulgaria финансистът Преслав Райков.

ОПЕК прогнозира, че световното търсене на петрол през 2018 ще се повиши с близо 1,53 милиона барела дневно и ще достигне нива от 98,51 милиона барела дневно. В доклада се посочва още, че картела очаква засилване на предлагането извън обхвата на страните от ОПЕК с нови 1,15 милиона барела. Повишаването на предлагането се прогнозира да дойде главно от страна на САЩ и Канада. Съвкупният добив на страните от ОПЕК също се очаква да се повиши през 2018 и да достигне 32,42 милиона барела дневно.

В своя анализ ОПЕК посочи още, че възстновяващите се цени на суровината ще продължават да оказват значително влияние върху политиките на централните банки. Инфлацията, която генерират поскъпващите енергийни суровини се очаква да окаже положително влияние върху решенията за бъдещото затягане на монетарните стимули през 2018 и началото на 2019.   

От своя страна Международната енергийна агенция посочи, че рязко намалените добиви породени от кризата във Венецуела са главната причина за свръх покритието на сделката на ОПЕК+, като към края на 2017 процентът на съответствие с договорените нива е бил 129%.

Агенцията очаква през 2018 САЩ  да се превърне в най-големият производител на суров петрол в света, а прогнозите са щатското производство да премине границата от 10 милиона барела дневно, изпреварвайки Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки повсеместният икономически растеж и покачващото се търсене на петрол през последната година, в доклада се посочват някой фактори, които биха могли да забавят търсенето на суровината. По-високите цени на черното злато, промяната в структурата на Китайската икономика, както и нарастващото потребление на природен газ се определят, като ключови промени, които могат да забавят глобалното търсене през следващите 2 години.

Последни новини
Още от Анализи