Основните фактори, които могат да нарушат сделката на ОПЕК+

Дали историческият успех на споразумението ще остане в сила до края на 2018

ОПЕК и водената от Русия коалиция на страните извън петролния картел успяха да останат заедно за повече от година, постигайки високи норми на съответсвие с договорените нива за намаляване на добива на суров петрол. Припомняме, че страните от ОПЕК в коалиция с други 11 страни нечленки на картела постигнаха съгласие по съкращаването на добивите на петрол с общо 1,8 млн. барела дневно в края на 2016, пише в свой анализ за Bloomberg TV Bulgaria финансистът Преслав Райков.

Изминалата 2017 беше изключително успешна за споразумението, като на последната си среща във Виена (30 ноември 2017) участниците успяха да се споразумеят за продължаване на текущата сделка с нови девет месеца – докрая на 2018, както и присъединяването на Нигерия и Либия – страни, които оставаха извън обхвата му година по-рано.

Дали историческият успех и текущите параметри на споразумението ще останат в сила до края на 2018, или ще бъдат предсрочно прекратени или преразгледани на предстоящата среща във Виена през юни 2018?

Това е казус, който трябва да вземе под внимание редица фактори, които могат да окажат влияние върху геополитическата среда, търсенето и предлагането на суровината, както и цените на черното злато, които усилено възстановяват позиции през последната година, като към момента достигат най-високите си стойности от 2015 насам.

Неочаквани прекъсвания в добивите на Иран и Венецуела са двата основни геополически фактора, които могат да затегнат петролните пазари от страна на предлагането и да доведат до преразглеждане на условията по текущата сделка на ОПЕК.

Неизпълнения на зададените квоти от страните в споразумението, както и по-ранното балансиране на свръх резервите – задвижени главно от нарастващото търсене на суровината в контекста на засилващата се икономическа активност по света, могат също да доведат по промяна в политиката на ОПЕК през следващите 6 месеца.

Основен фактор, които остава под зоркото внимание на негласните лидери на споразумение – Саудитска Арабия и Русия, ще бъде и темпа на растеж на шистовото производство в САЩ, като и двете страни в края на 2017 потвърдиха, че няма да позволят да загубят прекалено много пазарни позиции спрямо щатските си конкуренти, като са готови да прибегнат до действия за ребалансиране на петролните пазари през 2018.

Последни новини
Още от Анализи