Топ рисковете за Азия

Калъм Хендерсън, управляващ директор Eurasia Group Global Markets Азия

Силуети на жители на Тайпе. 27 декември 2017. Тайван. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Силуети на жители на Тайпе. 27 декември 2017. Тайван. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

2018 може да донесе геополитическа криза от мащаба на финансовата преди десетилетие, предупреди Eurasia Group в годишната си прогноза, цитирана от Bloomberg.

Лошите сметки и Китай са сред топ рисковете според Калъм Хендерсън, управляващ директор Eurasia Group Global Markets Азия.

 

Базираната в Ню Йорк консултантска компания описва глобалните политически предизвикателства като плашещи.

„Ако трябва да изберем годината на неочакваните рискове, геополитическият еквивалент на финансовата  криза от 2018, то това е 2018”, съобщава докладът. „Най-голямата несигурност е около Китай, който ще запълни вакуума, създаден от намаляване на американското влияние, и натрупването на напрежение между двете сили”.

„Виждаме много по-голяма фрагментация на глобалните пазари, защото правителствата започват повече да се намесват”, каза президентът на Eurasia Group Йън Бремър в интервю за Том Кийни и Франсин Лакуа от Bloomberg.

„Отчасти това се дължи на факта, че китайците имат алтернативен модел за инструментите си и ще бъдат все по-важен двигател за останалите икономики по света, които ще се съобразяват повече с Пекин, отколкото с Вашингтон”.

Топ рисковете:

  • Китай;
  • Грешки;
  • Технологична студена война;
  • Иран;
  • Протекционизъм.

 

Последни новини
Още от Анализи