Как MiFID II се отразява на Азия

Сумит Индуар, партньор, Linklaters

Борсата във Франкфурт. 3 януари 2017. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg Борсата във Франкфурт. 3 януари 2017. Photographer: Alex Kraus/Bloomberg

На 3 януари влизат в сила новите регламенти по правната рамка MiFID II. Регулацията трябва да направи търговията по-прозрачна и радикално да я промени, наред с начина, по който се управляват парите на инвеститорите. Банки и мениджъри на активи в ЕС похарчиха над 2 млрд долара в подготовка.

Регулаторите твърдят, че MiFID II / Markets in Financial Instruments Directive /  ще защити инвеститорите, ще повиши прозрачността и ще възстанови доверието, накърнено от глобалната финансова криза през 2008.

Мениджърите на фондове вече ще трябва да плащат за използваните проучвания. Повече няма да могат да се обаждат на любимия си анализатор безплатно за прогноза за ефекта на Brexit върху портфолиата си или най-горещите акции. Няма да имат дори достъп до стотиците доклади, наводняващи пощенските им кутии ежедневно, освен ако не плащат. Защото MiFIDII изисква от инвестиционните банки да плащат отделно за проучване и брокерски услуги, за да избягнат конфликти на интерес.

"Всъщност обаче истинска болка изпитва самата регулирана индустрия, защото освен че клиентите са изправени пред повече изисквания, има и цяла система за вътрешен контрол и процедури, които трябва да са подготвени за големия ден", каза Сумит Индуар, партньор, Linklaters за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи