Какво каза Тръмп за Китай и Русия

Коментар на Дейвид Туид, Bloomberg News

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вашингтон, 18 декември 2017. Photographer: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вашингтон, 18 декември 2017. Photographer: Jim Lo Scalzo/Pool via Bloomberg

„Китай и Русия са предизвикателство за американската мощ, влияние и интереси и се опитват да накърнят американската сигурност и просперитет”, е записано в Стратегията за национална сигурност на САЩ от декември 2017.

"Той говори за стратегическа конкуренция и че американците трябва да използват всеки инструмент в арсенала си, дипломация, военни, икономика, но не обяви Китай за стратегически конкурент или икономически агресор, както бе съобщено във FT", каза Дейвид Туид от Bloomberg News.

Чуйте анализа на Туид във видеото.

Според документа, публикуван на сайта на Белия дом, „двете страни са решени да направят икономиките по-малко свободни и по-малко справедливи, да увеличават армиите си и  да контролират информацията и данните, за да репресират обществата си и да разширяват влиянието си”.

Документът посочва още диктатурите в Северна Корея и Иран като дестабилизиращи регионите си и заплашващи американците.

Приоритетите на САЩ за Европа

САЩ ще задълбочи сътрудничеството с европейските ни съюзници и партньори срещу силите, които заплашват общите ни ценности, сигурност и споделена визия, пише в документа.

„Силна и свободна Европа е от жизненоважно значение за САЩ. Ние сме обвързани от общите си ангажименти и принципи на демокрацията, индивидуалната свобода и правовата държава. Заедно възстановихме Западна Европа след Втората световна война и създадохме институции, които осигуриха стабилност и богатство от двете страни на Атлантика”, се казва в стратегията.

 

 

Последни новини
Още от Анализи