Какво да очакваме от бюджета на Саудитска Арабия

Шарл-Анри Моншо, управляващ директор на Al Mal Capital

Стадо камили близо до град Касим, СИ от Риад. Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Стадо камили близо до град Касим, СИ от Риад. Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия обяви в четвъртък, 13 декември 2017 програма за 19,2 млрд долара за насърчаване на ръста в частния сектор и средства в подкрепа на жилищното строителство, както и облекчения за малкия бизнес.

В бюджета, който ще бъде представен на 19 декември "основното, което трябва да следим са заплатите в публичния сектор, които са нас 50% от бюджета", каза Шарл-Анри Моншо, управляващ директор на Al Mal Capital в интервю от Дубай за Bloomberg.

"Това е от ключово значение в краткосрочен план".

Чуйте коментара.

Програмата със стимули съдържа 17 отделни инициативи на правителството, които според Риад трябва да доведат до откриването на нови работни места, каза министърът на търговията и инвестициите Маджид Ал-Касаби, цитиран от Bloomberg.

Саудитските власти се опитват да съживят икономиката, засегната от срива в цената на петрола и икономиите. Престолонаследникът принц Салман отваря минното дело, логистиката, туризма и други индустрии за инвестиции.

„Няма ясен механизъм как ще действат много от тези мерки, които са предимно кредити и намаления и дали ще успеят да влязат в частния сектор”, каза Моника Малик, гл. икономист в Abu Dhabi Commercial Bank.

Саудитска Арабия например няма цялостен  регламент за управление на банкрутите. Ал-Касаби каза, че очаква законът за збанкрута да е готов до 3 месеца и отделен закон за франчайзите – до 6м.

Ал Касаби каза, че логистиката и общинските ютилити компании вероятно ще са в списъка за приватизация. Той очаква някои пристанищни дейности да бъдат продадени до края на 2018, наред с ВиК сектора и общественото паркиране.

Последни новини
Още от Анализи