Значението на Fortis за Брент

Том Кроти, директор на Ineos

Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Спирането на петролопровода Fortis след като инспекторите откриха пукнатина се отрази на глобалните петролни пазари повече от обикновено. Цената на петрола от Северно море, относителната му цена и силата на сорта Брент станаха по-ясни след затваряне на съоръжението, съобщава Bloomberg. Маржовете на рафинериите, преработващи петрол от Северно море също намаляха.

Fortis /Fortis Pipeline System/ е сухопътен и морски тръбопровод за петрол и газ и терминали с капацитет за пренос на 575000 барела суров петрол на ден от около 85 находища в Северно море, включително няколко в норвежкия сектор.

Значението на тръбопровода е далеч извън факта, че осигурява половината от производството на петрол във Великобритания. Forties е едно от съоръженията в Северно море, определящо стойността на фючърсните договори за петрола от сорта Брент.

Танкери около Великобритания. Графика: Bloomberg Terminal, 13 декември 2017.

Брентът от своя страна засяга цената на суровия петрол навсякъде по света.

Ръст на Брент се отразява на експорта в Близкия изток и Западна Африка.

Според Ineos аварията е форс мажор, въпреки че не обяви незабавно извънредна ситуация. Компанията съобщи, че оставя рафинерията си, която преработва около една пета от петрола, доставян от Fortis да работи.

"Взехме трудно, но правилно решение за затворим и да направим ремонт", каза директорът на Ineos Том Кроти в интервю по телефона за Bloomberg.

Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи