Оценката на CSIS на решението за Ерусалим

Джон Алтерман, директор на CSIS за Близкия изток

Президентът на САЩ Джордж Тръмп на заседание на кабинета. Вашингтон, 6 декемврир 2017. Photographer: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg Президентът на САЩ Джордж Тръмп на заседание на кабинета. Вашингтон, 6 декемврир 2017. Photographer: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд нарече „брутално” решението на американския президент Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

„Брутално е, защото е едностранно, без консултации с европейските или арабските страни и разбира се, без палестинците”, каза Оланд за Bloomberg TV от Дубай, където участва в Арабския стратегически форум.

Подобно на Тръмп преди 6 декември, президентите Бил Клинтън и Джордж Буш също обещаха да преместят посолството на САЩ в Ерусалим, но с поемането на поста се отказваха от намерението си заради предупреждения, че може да предизвика насилие или да провали мирните преговори. Конгресът на САЩ прие закон през 1995, изискващ посолството да бъде преместено в Ерусалим през 1999, но при условие решението за това да е в интерес на националната сигурност.

Чуйте коментара на Джон Алтерман, директор на CSIS за Близкия изток дали решението е опит за разсейване на вниманието от вътрешнополитически проблеми и защо реакцията в арабския свят не бе така силна, както се очакваше първоначално.

 

 

Последни новини
Още от Анализи