Защо поскъпна Брент

Дейвид Морено, Bloomberg

Петролни сонди в Северно море, пред Кромарти, Великобритания. 22 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Петролни сонди в Северно море, пред Кромарти, Великобритания. 22 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Затварянето на основния тръбопровод в Северно море за спешен ремонт подкрепи ръста на цената на петрола над 65 долара за барел за пръв път от над 2г., съобщи FT.

Forties Pipeline System, който милиардерът Джим Ратклиф от Ineos купи от BP само преди 6 седмици доставя почти 40% от британското производство на петрол и газ от Северно море.

Затварянето му за няколко седмици, както Ineos обяви на 11 декември 2017 ще има сериозни последици върху рафинериите в региона, които разчитат на този петрол.

"Ако нямаме достатъчно доставки от Северно море, рафинериите от Северна Европа ще трябва да търсят доставки другаде - Западна Африка, САЩ", каза Дейвид Морено от Bloomberg.

Чуйте целия коментар.

Брентът се повиши във вторник сутринта до 65,70 долара за барел, преди да поевтинее до 65,33 долара.

Цените на едро на природния газ за доставка в същия ден във Великобритания се повишиха с почти една трета в понеделник до най-високо ниво от 2013. Трейдърите побързаха да потърсят сигурен внос на фона на снега и ниските температури във Великобритания в момента.

„Затварянето на Forties, дори и временно, ще има широк отзвук върху петролната и газова индустрия на Великобритания”, каза анализаторът на Wood Mackenzie Фиона Легейт.

Apache, собственик на находището Forties, чието име носи и петролопроводът съобщи, че е бил принуден да затвори съоръжението в понеделник. Forties пренася до 35800 барела на ден.

 

 

Последни новини
Още от Анализи