Саудитска Арабия вдига цената на горивата от януари

Али Таки, Rasmala Investment Bank

Реклама на Визия 2030 на Саудитска Арабия. Риад. Саудитска Арабия. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg Реклама на Визия 2030 на Саудитска Арабия. Риад. Саудитска Арабия. Photographer: Tasneem Alsultan/Bloomberg

Саудитска Арабия планира да повиши цените на газ, дизел, бензин и керосин през януари, в рамките на програмата за постепенно премахване на субсидиите и балансиране на икономиката, съобщи Bloomberg.

Цените на бензина се очаква да скочат с 80%, а керосинът ще поскъпне до международните нива с еднократно увеличение, каза източник на Bloomberg, пожелал анонимност.

Дизелът, керосинът и мазутът ще бъдат повишавани постепенно.

С изключение на авиационното гориво, всички други няма да бъдат повишавани до международните нива до 2023. Тарифите за електричество също няма да бъдат директно увеличавани, а постепенно, с останалите енергийни цени. Министерството на финансите на Саудитска Арабия не коментира темата.

Как планираните мерки за балансиране на икономиката се отразяват на инвестиционните планове на Rasmala Investment Bank, коментар на Али Таки от банката в интервю за Bloomberg Дубай.

 

Последни новини
Още от Анализи