Как волатилността от Brexit се отразява в САЩ

Елън Зентнър, гл. икономист, Morgan Stanley САЩ

NYSE по време на сесията в петък, 10 ноември 2017. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg NYSE по време на сесията в петък, 10 ноември 2017. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Британският паунд има повече общо с колумбийското песо и полската злота, отколкото се предполага. Резките му повишения и спадове от седмица, предизвикани от последните събития около преговорите за Brexit карат Bloomberg да сравнява британската валута с валутите на развиващите се пазари.

Валутата е осмата най-волатилна сред големите развиващите и напреднали икономики, наред с валутите на Източна Европа и Латинска Америка. Единствената друга валута от развита икономика в топ 10 е новозеландският долар, който бе разтърсен от икономическия спад след като лейбъристите неочаквано спечелиха достатъчно подкрепа за формиране на правителство.

Търговията на евро, канадски долар и швейцарски франк бе сравнително по-спокойна в сравнение с волатилността спрямо долара в последната година съответно на 7,5%, 7,4% и 7,1%, съобщава Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи