Бизнесът иска конкретни отговори за Brexit

Адам Маршал, ген. директор на Британските търговски камари

Британският премиер Тереза Мей на срещата Източно партньорство. Брюксел, Белгия, 24 ноември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей на срещата Източно партньорство. Брюксел, Белгия, 24 ноември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Великобритания и ЕС постигнаха важна сделка миналата седмица за стартирате на преговорите за бъдещите търговски отношения след Brexit. Сега Великобритания трябва да реши каква точно търговска сделка иска с ЕС.

Следващият етап от преговорите по споразумението за прехода започват през януари.

Старите правила

Британската химическа и фармацевтична индустрия за 54 млрд долара иска правителството да запази регулаторната рамка в сектора, присъединявайки се към другите лобистки групи, които засилват натиска над премиера Тереза Мей да избягва скъсване на връзките с водещия експортен пазар на страната, съобщи Bloomberg.

Помощ

Британското правителство ще осигури 24 млн долара помощ за търговията с 51 от най-бедните страни в света, съобщи Министерството на търговията в Лондон.

Заседание

Премиерът Тереза Мей обсъди с членовете на правителството въпросите около Brexit за 30 минути по време на срещата в понеделник, съобщи официалният говорител Джеймз Слак. Въпреки протестите на някои министри, подкрепящи Brexit, които не са доволни от плановете за хармонизиране на британските регулации в тези в ЕС, никой от екипа на Мей не се е противопоставил по време на дискусията, каза Слак.

Той потвърди, че сделката, сключена в Брюксел в петък е „политическа”, по-скоро, а не правно валидна. Каза и че кабинетът ще обсъди това, което Великобритания иска за бъдещото търговско партньорство и преходните споразумения на заседание следващата седмица, на 19 декември.

"Членовете ни искат да знаят основното – кой е регулаторът, кого да наемат, какви стандарти да следват, продуктите им ще бъдат ли спрени на митницата", каза Адам Маршал, ген. директор на Британските търговски камари в интервю от Лондон за Гай Джонсън от Bloomberg.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи