Кое събори сделката за Brexit в последния момент

Нейра Чехич, Bloomberg

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, в ляво и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, в дясно преди срещата си в Брюксел, Белгия на 4 декември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей, в ляво и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, в дясно преди срещата си в Брюксел, Белгия на 4 декември 2017. Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Опитите на премиера на Великобритания да постигне отстъпки от страна на ЕС по въпроса за Северна Ирландия поставя пред риск обединението на кралството, в момент, когато регионалните лидери веднага поискаха подобни специални изключения, съобщи Bloomberg.

"Наистина всичко се обърка след това телефонно обаждане с Арлийн Фостър, лидер на ирландските юнинионисти", каза Нейра Чехич от Bloomberg в репортажа си от Брюксел на 5 декември.

Чуйте във видеото.

За едни може, за други - не

Склонността на Мей да продължава да позволява на Северна Ирландия да спазва правилата и стандартите на общността и след като Обединеното кралство излезе от ЕС се оказва, че отваря кутията на Пандора, след като най-напред премиерът на Шотландия, а след това и кметът на Лондон, и двамата противници на Brexit, поискаха също специални придобивки от подобна сделка.

„Ако една част от Великобритания може да запази регулаторно обвързване с ЕС и ефективно да остане в единния пазар /което е правилното решение за Северна Ирландия/, със сигурно няма добро основание защо и други да не могат”, написа в Twitter Никола Стърджън.

 

Последни новини
Още от Анализи