FB, Twitter, Google ще кажат в Конгреса за намесата на Русия

Сара Фрайър, Bloomberg News

Логото на YouTube Inc. преди представянето на новата услуга за ТВ абонамент в Лос Анджелис YouTube Space. 28 февруари 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Логото на YouTube Inc. преди представянето на новата услуга за ТВ абонамент в Лос Анджелис YouTube Space. 28 февруари 2017. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Представители на технологичните гиганти Facebook, Twitter и Google ще бъдат изслушани от комисия на Конгреса по разследването за предполагаемо участие на Русия в президентската кампания в САЩ миналата година, съобщи Bloomberg.

„Ако някой ви плаща в рубли да поставите политическа реклама или реклама, която трябва да посее недоволство и смут, червената лампичка би трябвало да светне”, каза Сюзан Колинс, член на комисията по разузнаване на Сената в интервю.

На 1 ноември 2017 Facebook планира да каже на комисията, че 80 000 поста от 470 руски акаунти са стигнали до около 126 млн души и че е затворил близо 5,8 млн фалшиви акаунта от всякакви източници само през октомври 2016. Компанията обяви нови правила за политическа реклама.

Twitter обяви, че спира 2752 свързани с Русия акаунти, повече от преди обявените.

Google планира да каже, че ефектът върху сайтовете му е много по-малък, но включва и 18 канала в YouTube.

Google призна, че свързани с Русия акаунти са използвали рекламната му мрежа за намеса в предизборната кампания в САЩ през 2016, съобщи Bloomberg.

Чуйте какво каза Сара Фрайър, Bloomberg News от Вашингтон.

 

Google взема близо една трета от ежегодните разходи за 200 млрд долара интернет и мобилна реклама по данни на eMarketer, цитирани от Bloomberg.
Миналата седмица, 17г. след като Google пусна текстова реклама, свързана с резултатите от търсене в интернет, компанията, която сега се нарича Alphabet Inc. обяви 24% ръст на печалбата за третото тримесечие. Само една компания извън американския енергиен сектор има над 100 млрд долара годишни продажби по данни на Bloomberg: Amazon.

Четете още: Евгени Йорданов за политическото влияние онлайн.

 

Последни новини
Още от Анализи