Тревогите за турската лира

Коментар на Уилям Портър, ръководител Европейски стратегии, Credit Suisse и Питър Диксън, глобален финансов икономист, Commerzbank

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира записа 6-процентен спад спрямо долара на 9 октомври 2017 след като САЩ и Турция взаимно прекратиха издаването на визи за гражданите на двете страни през уикенда, съобщи Bloomberg.

"Пазарите ни казват, че не харесват особено всичко това, което става. И може би, както чуваме, Турция леко се отклонява от западната орбита", каза Питър Диксън, глобален финансов икономист, Commerzbank в интервю за Bloomberg.

Пазарите реагираха на визовия спор, а ударът понесе валутата.

Турското посолство в САЩ съобщи на 8 октомври, че спира издаването на визи в цяла Америка в отговор на същото решение на американската дипломатическа мисия в Анкара.

Зам.-посланикът на САЩ в Анкара бе повикан в МВнР на Турция на 9 октомври след решението на Вашингтон да спре издаването на неимигрантски визи за турски граждани.

На 4 октомври 2017 турските власти арестуваха Метин Топуз, служител на консулската служба на посолството на САЩ в Турция по подозрения в шпионаж и предполагаеми връзки с членове на организацията на Фетулах Гюлен, обвинен от Анкара в подготовка на неуспелия опит за преврат в Турция през лятото на 2016.

Топуз бе поканен да даде показания като заподозрян, съобщи в понеделник главният прокурор на Истанбул, цитиран от Хюриет.

Арестуваният служител няма дипломатически имунитет, казаха турските власти. Съпругата и детето му вече са били задържани.

Четете още: Резкият спад на турската лира ограничи котировките в условия на волатилност.

Последни новини
Още от Анализи