Как пазарите реагират на кризата в Каталуния

Тим Фокс, главен икономист, Emirates NBD

Участнични в протест, наметнати с испанското и каталунското знаме в парк в Барселона. 8 октомври 2017. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg Участнични в протест, наметнати с испанското и каталунското знаме в парк в Барселона. 8 октомври 2017. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg

Испания предупреди Каталуния, че рискува да създаде икономически хаос, ако провинцията продължи да търси независимост, докато правителството в Мадрид се готви за намеса и възстановяване на контрола, съобщава Bloomberg.

„Ако този човек /каталунският президент, бел.ред./ едностранно обяви независимост, ще трябва да се вземат мерки и правителството ще го направи”, каза министърът на енергетиката на Испания Алваро Надал пред испанското радио, цитиран от Bloomberg.

„Ще търсим подкрепа, но действията няма да бъдат оставени без отговор от правителството”.

Пазарите очакват следващия политически катализатор, каза каза Тим Фокс, главен икономист, Emirates NBD в интервю за Bloomberg.

"Катализаторът ще се появи от решенията, които ще вземат сепаратистите в Каталуния."

Лидерът на социалистическата партия в Испания Педро Санчес поиска в понеделник председателят на сепаратисткото правителство в Каталуния, Карлес Пучдемон „да спре всичко” и да се откаже да обявява едностранно независимост още днес, 9 октомври 2017, както възнамерява, съобщава АФП.

Демонстрация в Барселона. 8 октомври 2017. Photographer: Angel Garcia/Bloomberg.

Испанските 10-годишни облигации поскъпнаха, а спредът с германските бундове намаля с 6 базисни пункта преди обед мадридско време до 119 базисни пункта, съобщи Bloomberg.

Табло, показващо нивата на Ibex 35 на борсата в Мадрид на 3 октомври 2017. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg.

Испания се нуждае от посредничество за решаване на кризата, смята анализаторът на Bloomberg Мохамед Ел Ериан.

„При липса на промяна в хода на нещата на място, която да позволи на двете страни да започнат конструктивен диалог без предварителни условия, Европа ще се окаже изправена пред все по-голямата невъзможност да строи настрана и да повтаря, че това са „вътрешни работи” на Испания”, пише Ериан.

Спредът на доходността на испанските държавни облигации и бундовете към 9 октомври 2017. Графика: Bloomberg Terminal.

Четете още: Кюрдистан и Каталуния имат една цел, но различни мотиви.

Последни новини
Още от Анализи