Какво включва планът за икономически реформи на Оман

Фабио Скакиавилани, гл. икономист на Оманския инвестиционен фонд

Оман обеща да открие 25000 работни места в публичния сектор до декември, съобщи Bloomberg. Страната се опитва да успокои растящото обществено недоволство от високата безработица /17,5% за 2016/ в страната, но рискува да увеличи бюджетния дефицит, който миналата година бе най-висок сред страните от Персийския залив.

„Дългосрочната стабилност изисква корекция, дори с цената на краткосрочна болка”, каза Саймън Уилямс, гл. икономист за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка в HSBC Holdings, цитиран от Bloomberg.

Оман има по-малки петролни запаси и държавни резерви от по-богатите си съседи, което го прави по-уязвим на ниските цени на петрола, забавящи ръста в региона. Moody’s намалиха рейтинга на Оман през юли заради ограничените възможности на страната да се справи със структурната си уязвимост. Рейтингът на S&P е под инвестиционното ниво.

Според Фабио Скакиавилани, гл. икономист на Оманския инвестиционен фонд има "няколко големи инфраструктурни проекти, които започват да се реализират".

"Най-големият е новото летище в Мускат. То  ще отвори в следващите няколко месеца. Освен това магистралата до Дубай, която бе завършена", каза Скакиавилани за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи