Защо има смущения в WhatsApp в Китай

Дейвид Къркпатрик, директор на Techonomy

Иконата на мобилното приложение WhatsApp Inc. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Иконата на мобилното приложение WhatsApp Inc. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Китай затяга контрола над приложението на Facebook WhatsApp чрез най-нови технологии за проследявани, за да предизвика смущения в услугата, съобщава Bloomberg.

Последните смущения засегната потребителите в Китай на WhatsApp, преди приложението отново да заработи на 26 септември 2017. Проблемите с услугата започнаха през юли, но в следващите месеци се усложниха, каза Надим Кобеиди, криптограф в базираната в Париж компания за онлайн сигурност Symbolic Software.

Това е поредното отстъпление за съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг, който изрази интерес към разширение в Китай, но не е напреднал особено.

През юли WhatApp започна да регистрира проблеми с изпращането на снимки и гласови съобщения. Китай затяга мерките за сигурност в интернет преди 19-я конгрес на комунистическата партия. Наложи глоби на компании, които не правят мониторинг на съдържанието, затвори сайтове с новини за живота на известни личности и наказа администраторите на чатовете на WeChat на Tencent за публикуване на чувствително съдържание.

"Въпросът е дали имат за цел да продължават да спират услуги като WhatsApp, които са криптирани и не могат да подслушват и след конгреса", каза Дейвид Къркпатрик, директор на Techonomy в коментара си за Bloomberg.

Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи