Защо Абе иска вот на доверие

Сейжиро Такешита, професор в университета Шизуока

Шинзо Абе, министър-председател на Япония. Токио. 25 септември 2017. Photographer: Akio Kon/Bloomberg Шинзо Абе, министър-председател на Япония. Токио. 25 септември 2017. Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Предсрочните избори в Япония може да подкрепят оптимизма на фондовата борса, въпреки че е малко вероятно да доведат до голям ентусиазъм, каза Ричард Лакай, гл. инвестиционен директор в State Street Global Markets, цитиран от Bloomberg.

Докато сега йената доближава двумесечно дъно спрямо долара, очаква се догодина да поскъпне към 90, каза Лакай.

Премиерът на Япония Шинзо Абе каза на коалиционните си партньори, че ще разпусне долната камара на парламента на 28 септември и ще насрочи парламентарни избори. Т.нар. Абеномика помогна на ръста в 6 последователни тримесечия – най-дълго продължилия растеж на икономиката за десетилетие, съобщава Bloomberg.

Ако Либералдемократическата партия на Абе не успее да събере просто мнозинство от 232 места, възможността му да прокара политиките си ще бъде отслабена, пише в бележка от 25 септември групата анализатори на UBS, водени от Дайжу Аоки, цитирана от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи