Крайната пестеливост на Ryanair доведе до провал заради недостиг на пилоти

Авиокомпанията обяви, че броят напуснали пилоти е „под 100”

Майкъл О'Лийри, гл. изп. директор на Ryanair Holdings Plc на пресконференция на летище Тегел, Берлин. 14 септември 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Майкъл О'Лийри, гл. изп. директор на Ryanair Holdings Plc на пресконференция на летище Тегел, Берлин. 14 септември 2017. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Публикуваните промени в разписанието на Ryanair на 19 септември 2017 показва, че най-големият нискоразходен авиопревозвач в Европа страда от липса на екипажи, за да изпълни графика си в края на натоварения летен сезон, пише Bloomberg Businessweek.

Пилоти на Ryanair отидоха при нискоразходния му конкурент Norwegian Air Shuttle ASA. Освен това промяна в трудовото законодателство на Ирландия наложи свиване на периода за ползване на годишния отпуск в рамките на 9 месеца – нещо, което Ryanair не може да си позволи заради обученията и дните на разположение, както и заради графика на полетите.

В петък, 15 септември 2017 следобед в офиса си в Дъблин директорът Майкъл О’Лийри взе решение да отмени над 2000 полета преди началото на не толкова натовареното си зимно разписание през ноември. Съобщението до инвеститорите бе публикувано същия ден. Внезапното обявяване на отмяната, още от събота, предизвика неудобства за милиони клиенти, които бяха оставени на тъмно по въпроса кои точно полети са засегнати.

 

Докато пословичната ефективност на Ryanair, изградена на основата на евтини билети и точност, помогна на авиокомпанията да стане най-големия превозвач в Европа по пазарна капитализация, тя не позволи гъвкавост в извънредни обстоятелства.

Според изчисления на анализатори авиокомпанията има около 5 пилоти на самолет, един по-малко от конкурента му easyJet. Няма и партньори, нито участва в обединения, които биха могли да помогнат и да поемат полети.

„Когато нещата са изградени ефективно, каквато е практиката, всичко е наред, но виждаме, че този път не е така”, каза Джон Стрикланд, директор на JLS Consulting по телефона от Лондон.

Само ден по-рано Ryanair приключи едноседмичен маркетингов маратон с 8 пресконференция из цяла Европа. В четвъртък в Берлин О’Лийри бе в топ форма: пускаше шеги, скачаше по столове и атакуваше конкуренцията, в този случай германския гигант Deutsche Lufthansa AG.

 

В понеделник, след седмица на хаос О’ Лийри смени това и призна вината. “We f—ed up”, каза той в конферентен разговор. Компанията отмени три пресконференции, планирани за вторник. Но внезапната смяна на настроението не обяснява защо Ryanair не видя кризата по-рано.

Това, което не бе отчетено бе успехът на тактиката на Norwegian. Подкрепен от перспективите за дълги полети до САЩ, Аржентина и Тайланд – печеливши маршрути в сравнение с късите полети, изпълнявани от екипажите на Ryanair, нискоразходният конкурент тази година успя да привлече около 140 пилоти.

Докато ирландският превозвач настоява, че броят напуснали пилоти е „под 100”, оставките бяха достатъчно, за да разтърсят компанията, насочена към минимални разходи чрез максимална заетост на екипажите и самолетите.

Съдът

На фона на спора с пилотите Ryanair се изправи тази седмица и срещу Върховния съд на ЕС заради практиката си да наема всички екипажи с ирландски трудови договори. Това му позволи да заобикаля разходите за труд в празници и болнични, както и застраховки за някои страни, където е базиран екипажът.

Акциите на Ryanair изгубиха 5,7% след решението на съда /в полза на служителите да се отнасят до съдилищата в страните, където работят, а не само до съда в Ирландия/, въпреки че О’Лийри се опита да отхвърли твърденията, че то може да доведе до увеличение на разходите за труд и риска от синдикализиране, затрудняващо други превозвачи. Акциите на easyJet поскъпнаха с 2,1% в периода на спекулации дали ще се възползва от проблемите на Ryanair.

Пилотите

Пилотите винаги са били ядрото на авиокомпаниите и стават все по-трудни за наемане в последните години с увеличаване на капацитета заради евтиния петрол. Обучението на пилот е три години и е скъпо, а забавянето през 2014 на доставките на Boeing 737 – самолетите, с които лети Ryanair – затрудни натрупването на часове, необходими за получаване на лиценз за командир на полет.

Това поставя Ryanair в неудобната позиция да бъде принуден да плаща, за да реши проблема. Компанията предложи на пилотите да се лишат от 2 седмици отпуска и да останат на разположение. За да си осигури нужните кадри Ryanair ще трябва да похарчи 30 млн евро за наемане, включително допълнителни бонуси от 10 000 евро за нови капитани, според О‘Лийри.

Пилотите в Европа са ограничени до 900 часа полети на година или 18 часа седмично. Дори при Ryanair годишните им заплати са между 150 000 и 180 000 евро.

/Заглавието е на автора, Benjamin D Katz, Bloomberg Businessweek/

 

Последни новини
Още от Анализи