Възможна ли е нова коалиция в Германия

Тони Сюшка, Bloomberg News

Германското знаме на прозорец в жилищен блок в Есен, Германия. 21 август 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Германското знаме на прозорец в жилищен блок в Есен, Германия. 21 август 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Ако сондажите са верни, Ангела Меркел се готви за четвърти мандат като канцлер на Германия на 24 септември 2017, съобщава Bloomberg.

Германците искат стабилност и просперитет и имат и двете. Но германският модел на фона на икономическия модел на единната валута не е задължителен успех за целия ЕС.

Три от най-вероятните сценария за коалиция биха дали в резултат неоптимални икономически резултати, показва проучване сред икономистите, следени от Bloomberg.

„Не подценявайте германските избори и не ги наричайте скучни”, каза Карстен Бржецки, главен икономист на ING-Diba във Франкфурт в отговор на проучването. Той каза, че вижда по-голям залог от само германската икономическа политика.

„Изборът на Меркел на коалиционен партньор ще определи бъдещето на еврозоната”.

Меркел подкрепи идеята за европейски валутен фонд, който да помага по време на криза, но не и по-амбициозните планове на Макрон за общ бюджет на еврозоната и други форми на икономическа интеграция.

"Германия винаги е била управлявана от коалиции", каза Тони Сюшка, Bloomberg News в интервю за Марк Бартън от Bloomberg.

"Въпреки това, ако търсите сценарий, подкрепящ свободния пазар и бизнеса, вероятно ще изберете Меркел и свободните демократи, с които направи коалиция във втория си мандат".

Чуйте целия анализ.

 

Последни новини
Още от Анализи