Защо събитието на Apple не изненада

Джийн Мънстър, съосновател на Loup Ventures

Тим Кук, директор на Apple Inc. представя iPhone X в Купертино, Калифорния. 12 септември 2017. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Тим Кук, директор на Apple Inc. представя iPhone X в Купертино, Калифорния. 12 септември 2017. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Когато Apple Inc показа новите си три айфона, Apple Watch и ТВ конзолата във вторник, голяма част от възхищението се дължеше на елегантността на продуктите, новия дизайн и високите цени, съобщава Bloomberg. Това, което е по-важно обаче е под капака – технологията, която ще задържи Apple пред конкуренцията и ще накара хората с по-стари модели да ги подновят.

Иновациите в чипове отговарят на въпроса на инвеститорите – защо разходите на Apple са толкова големи. Те се удвоиха от 2013 и достигнаха 11 млрд долара за последната година. Някои анализатори предполагат, че проекта за автономна кола изсмуква парите, но по-голямата част от тях вероятно отиват в подразделението за чипове на Apple, най-капиталово интензивната част от R&D дейността.

Най-силно очакваният нов iPhone от години се появи в момент, когато акциите на технологичния гигант вече бяха се повишили с 40% за 2017 и устройството трябва да отговори на високите очаквания.

Тим Кук, директор на Apple Inc. представя Apple Watch в Купертино, Калифорния. 12 септември 2017. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Тим Кук и други официални представители на компанията показаха най-различни устройство на сцената в Купертино, Калифорния, но акциите на Apple реагираха с понижение от 1,8% в деня след премиерите. Това бе най-ниската цена в средата на търговията от 21 август.

„Това е десетата годишнина от оригиналния iPhone и очакванията към компанията бяха да покаже устройство с по-силен ъпгрейд на характеристиките”, каза Майкъл Олсън от Piper Jaffery.

„Акциите на Apple не само ще се възползват от новия цикъл iPhone, но и от дистрибуцията на капитала на компанията, атрактивната оценка и потенциалните иновации”, каза Джийн Мънстър от Loup Ventures.

За Джийн Мънстър обаче много важни са големите пазари на Apple като Китай, където ще действа и друг фактор: цената.

"Очевидно там има богати хора, които нямат проблеми с тези по-скъпи телефони. Но цената за едно семейство е висока", каза Мънстър в интервюто за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи