Единството на интересите на Тръмп и демократите

Тери Хейнс, старши политически анализатор на Evercore ISI и Меган Мърфи, гл. редактор на Bloomberg Businessweek

Доналд Тръмп, президент на САЩ в центъра от дясно с вицепрезидента Майк Пенс, лидери на републиканската партия и опозицията и министъра на финансите Стивън Мнучин в Белия дом. Вашингтон. 6 септември 2017. Photographer: Alex Wong/Pool via Bloomberg Доналд Тръмп, президент на САЩ в центъра от дясно с вицепрезидента Майк Пенс, лидери на републиканската партия и опозицията и министъра на финансите Стивън Мнучин в Белия дом. Вашингтон. 6 септември 2017. Photographer: Alex Wong/Pool via Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп зае страната на демократите по предложението за добавяне на тримесечен срок за решение на въпроса за тавана на дълга на САЩ и държавните разходи по проектозакона за помощта за възстановяване от урагана Харви, съобщи Bloomberg. Тръмп не подкрепи аргументите на републиканската партия, която настояваше за по-голямо удължаване на решението.

Споразумението включва финансиране на администрацията до 8 декември и почти двойно увеличение на средствата за възстановяване на щетите от урагана Харви до 15,25 млрд долара от сумата, приета само ден по-рано от камарата. Допълнителното финансиране ще бъде насочено към програмата за развитие /Community Development Block Grant/ за решаване на проблемите с настаняването на засегнатите в зоните, пострадали от бедствието.

След среща с лидерите на Конгреса в сряда в Белия дом, Тръмп каза пред репортери на борда на Ер форс 1, че сделката с демократите ще бъде „много добра”.

„Договорихме тримесечно удължаване на тавана на дълга, който те смятат,  че е много важен – ще се разбираме автоматично за тавана на  дълга, заради неговото значение”, каза президентът.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл каза пред репортери, че ще добави разходите и удължаването на срока за налагане таван на дълга към пакета, приет по-рано. Той каза, че подкрепя мярката.

Часове преди това председателят на Конгреса Пол Райън, който присъства на срещата с Тръмп каза, че предложението на демократите е „неработещо” и „смешно”.

"Ураганите сега дори правят тази възможност още по-голяма", каза Тери Хейнс, старши политически анализатор на Evercore ISI в коментар за Bloomberg.

"Никой не иска да си играе с държавните разходи в такъв момент."

Чуйте Тери Хейнс и Меган Мърфи, гл. редактор на Bloomberg Businessweek за краткосрочното споразумение за тавана на дълга в САЩ.

 

Последни новини
Още от Анализи