Краят на Арабската пролет нормализира региона

Фабио Скачавилани, гл. икономист на Оманския инвестиционен фонд

Мост над река Нил в Кайро. Египет. 7 август 2015. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg Мост над река Нил в Кайро. Египет. 7 август 2015. Photographer: Shawn Baldwin/Bloomberg

Арабската пролет приключи и регионът се стабилизира, каза Фабио Скачавилани, гл. икономист на Оманския инвестиционен фонд в интервю за Bloomberg.

Според него САЩ няма големи шансове да стартира близкоизточна мирна инициатива, освен ако не вложи големи дипломатически усилия.

Египет протестира срещу задържането на 300 млн долара американска военна и икономическа помощ – решение, което помрачи отношенията между двете страни по време на срещите на старши съветника на Белия дом Джаред Кушнер в Кайро по въпросите на израело-палестинските отношения, съобщи Bloomberg.

Външният министър на Египет каза, че решението на САЩ, взето на 22 август 2017 с цел оказване на натиск над Кайро да положи повече усилия за спазването на човешките права, „е погрешно по отношение на десетилетните стратегически отношения между двете страни и отразява липсата на разбиране на значението да се подкрепя стабилността и успеха на Египет”.

Зетят на президента Тръмп, Джаред Кушнер и американската делегация се срещнаха с външния министър на Египет Самех Шукри. Министерството в Кайро съобщи, че Шукри е подчертал нуждата от ясен график за начало на близкоизточните преговори и че „регионът е жаден за мир”.

Американската делегация кацна в Кайро след като се срещна с лидерите на Саудитска Арабия и Катар. В обиколката й са включени още ОАЕ, Йордания, Израел и Западният бряг.

 

Последни новини
Още от Анализи