Защо Brexit ще помогне на икономиката на Великобритания

Патрик Майнфорд, професор по приложна икономика от университета в Кардиф

Великобритания и ЕС не са на едно мнение колко бързо трябва преговорите за Brexit да се насочат към търговските въпроси, докато правителството на Тереза Мей се опитва да засили натиска към своя график като публикува детайли за преговорната си позиция, съобщи Bloomberg.

Британското правителство публикува два документа в понеделник, 21 август 2017 – единият от които - за търговия на стоки, за които Великобритания настоява да имат „най-свободен и плавен режим” и предупреди, че „в ничий интерес не е да има смущения и несигурност”. Вторият документ предлага реципрочно споразумение по конфиденциалност и управление на информация.

Несигурността изнервя инвеститорите и компаниите след като паундът регистрира най-слабото представяне сред валутите на Г10. В отговор Великобритания иска да внесе повече яснота като накара ЕС да приеме обсъждане на търговските въпроси по-скоро.

"Brexit донесе огромно обезценяване от 15%, което силно насърчава производството. И цялата търговия. Включително и земеделието", каза Патрик Майнфорд, професор по приложна икономика от университета в Кардиф в интервюто за Bloomberg на 21 август 2017.

"Но след Brexit фермерите ще бъдат директно подпомагани от британското правителство, когато е нужно. И това е много по-евтино, отколкото общата селскостопанска политика и всички мита върху храните".

 

Последни новини
Още от Анализи