Защо Катар поиска диалог

Фабио Скачавилани, гл. икономист, Oman Investment Fund

Катарското знаме в Доха. 12 ноември 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Катарското знаме в Доха. 12 ноември 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Великобритания се присъедини към САЩ в призивите да се прекрати бойкота на Катар след като страната се ангажира с борба с тероризма, съобщи Bloomberg.

„Приветствам ангажимента на емира на Катар да се бори с тероризма във всичките му прояви, включително финансиране на тероризма”, каза британският външен министър Борис Джонсън в изявление в неделя, 23 юли 2017.

„Надявам се на свой ред Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн да отговорят като предприемат стъпки за вдигане на ембаргото. Това ще позволи да започват задълбочени преговори по оставащите различия”.

Четирите страни прекратиха дипломатически отношения с Катар на 5 юни 2017 като обвиниха Доха, че финансира тероризма. Емирът на Катар, шейх Тамим Ал Тани осъди кампанията за изолация на страната и каза, че страната е отворена за диалог за решаване на спора, ако се спазва нейния суверенитет.

"Винаги има известно разногласие сред някои страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив", каза Фабио Скачавилани, гл. икономист, Oman Investment Fund в интервю за Bloomberg.

"Но връзките между тях са много по-силни от всякакви различия, която може да се появят от време на време".

Чуйте цялото интервю във видеото.

През юли няколко страни започнаха дипломатическа совалка в Близкия изток за решаване на кризата, сред тях – външните министри на Франция, САЩ и президентът на Турция. Реджеп Тайип Ердоган от 24 юли е в Доха, където пристигна след преговори в Кувейт и Саудитска Арабия.

Последни новини
Още от Анализи