Защо Emirates NBD понижи прогнозата на Катар

Хатиджа Хак, главен анализатор Emirates NBD

Строителство в Доха, Катар. 12 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Строителство в Доха, Катар. 12 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Външните министри на Великобритания Борис Джонсън и на Франция Жан-Ив Льо Дриан се включват към дипломатическите усилия на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в близкоизточна совалка за намиране на изход от кризата в Катар, съобщиха Bloomberg и АФП.

"Списъкът с изискванията на коалицията от Персийския залив е доста дълъг и не съм сигурен дали договорът между САЩ и Катар ще бъде достатъчен, за да уталожи опасенията й за дейността на Доха", каза каза Хатиджа Хак, главен анализатор Emirates NBD в интервю за Bloomberg.

Очаквахме 3,5% ръст на Катар за годината, а след това го понижихме на 2,5% ръст за 2017.

Чуйте целия анализ във видеото.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан ще бъде на обиколка в Катар, Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ на 15 и 16 юли, каза говорителят на Външно в Париж Александр Жиоржини.

„В това пътуване ще събере мненията на страните и да внеса приноса на Франция на посредничеството на Кувейт, който получава пълната ни подкрепа”, каза Жиоржини.

Франция поддържа икономически връзки с Катар и Саудитска Арабия. На 11 юли бе подписан последния – между държавната компания Qatar Petroleum и Total за 25-годишно партньорство в разработването на офшорната зона Ал-Шахин.

 

 

Британският външен министър Борис Джонсън, който веднъж обвини саудитските лидери във „водене на прокси войни” в Близкия изток каза в интервю в събота, че „блокадата е нежелана” и че „се надява на деескалация”, съобщи Bloomberg.

Продажбите за Саудитска Арабия са основата на британската търговия с оръжие с 37% от общия износ на оръжие от 2012, показват данни на анализатора от IHS Markit Бен Мурс, цитирани от Bloomberg. Британските компании се смята, че са доставили оръжие за над 6,8 млрд долара на Саудитска Арабия за 5г., каза Мурс.

Последни новини
Още от Анализи