Тилърсън иска да реши кризата с Катар

Камран Бохари, старши анализатор, Geopolitical Futures

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ говори пред 22-я петролен конгрес в Истанбул, Турция. 9 юли 2017.  Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ говори пред 22-я петролен конгрес в Истанбул, Турция. 9 юли 2017. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е на обиколка в Кувейт, Катар и Саудитска Арабия тази седмица, за да се срещне с лидерите на страните от Персийския залив да намиране на изход от кризата, която противопостави важни американски съюзници едни срещу други, съобщава Bloomberg.

Тилърсън ще прави совалка между столиците на страните от Персийския залив до четвъртък, 13 юли, каза говорителят на Държавния департамент Р.С.Хамънд. Дипломацията е част от предложението на Тилърсън за изглаждане на различията между Катар и четирите страни от водения от Саудитска Арабия блок, който го изолира, каза Хамънд.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатически отношения с Катар на 5 юни 2017 и обвиниха Доха в подкрепа на терористични организации.

"Саудитците предпочитат очевидно да минат през Кувейт като посредник", каза Камран Бохари, старши анализатор, Geopolitical Futures за Bloomberg.

"Но в подобен случай, в който два американски съюзника спорят в много чувствителен за САЩ и международната общност момент, няма начин Тилърсън да остане извън преговорите".

Чуйте целия анализ във видеото.

 

Катар, с най-висок доход на глава от населението в света, досега успява да компенсира негативния ефект за икономиката си, се обръща към Иран и Турция за внос на храни, след като съседите му затвориха границите. Вълна от изкупувания спря разпродажбите на катарски акции от институционални нинвеститори от 6-странния Съвет за сътредничество в Персийския залив. Местните мениджъри на фондове купиха 322 млн в акции срещу 240 млн отлив от началото на конфликта.

„Имаме достатъчно кеш, за да запазим всякакви акции”, каза гуверньорът на централната банка шейх Абсула бин Сауд Ал Тани в бележка, публикувана от CNBC.

„Затова не вярваме, че има за какво да се тревожим в момента. Мога да кажа, че в средата у нас е безопасна за всеки, че сме най-напред солидни, силни и устойчиви срещу всякакъв шок”.

Последни новини
Още от Анализи