Уилсън: Тръмп не може да се мери с Путин

Кайл Уилсън, изследовател на ANU Center for European Studies

Срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин на Г20 в Хамбург. Снимка: Bloomberg Срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин на Г20 в Хамбург. Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин проведоха двучасов разговор по време на срещата на Г20 в Хамбург в петък, 7 юли 2017.

На пресконференция в събота, 8 юли Путин каза, че Тръмп е повдигнал въпроса за намесата на Русия на изборите в САЩ много пъти, но руският лидер е опровергал участието на Москва. Путин каза, че вярва, че Тръмп е приел аргументите му.

Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че Тръмп „знае”, че Русия се е месила в изборите през 2016, но не отговори директно дали президентът на срещата в петък е приел уверенията на Путин в обратното, съобщава Bloomberg.

След срещата в Хамбург на двамата президенти държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза, че Тръмп много пъти е настоявал за изяснение на въпроса, но че Путин е отказал неговата страна да се е месила и Тръмп е решил да премине към други въпроси, защото разногласието е било неизбежно. В резултат на срещата бе постигнато споразумение за примирие в ЮЗ Сирия, в сила от неделя, 8 юли.

"Путин разбира се, отбеляза голяма победа – една от най-големите в кариерата си, когато на 8 ноември Тръмп стана президент. Доста е ясно, че Путин е изиграл роля в това", каза Кайл Уилсън, изследовател на ANU Center for European Studies в интервю от Канбера за Bloomberg.

Според него това е началото на отношенията между Тръмп и Путин, и е "много трудно да се прогнозира как ще се развият".

"Но аз бях Путин след срещата, бих се чувствал доста доволен. Той май получи много от това, което искаше".

Чуйте целия анализ на срещата в Хамбург във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи