Какво означава освобождаването на Мосул

Раяд Хамади, Bloomberg News

Граждани на Мосул празнуват освобождението на града от ИДИЛ. Снимка: Bloomberg Граждани на Мосул празнуват освобождението на града от ИДИЛ. Снимка: Bloomberg

Премиерът на Ирак, Хайдер ал-Абади пристигна в Мосул в неделя, 9 юли 2017, за да го обяви за освободен от джихадистите 3г. след като те го превзеха, съобщи Bloomberg.

Иракското командване съобщи още в събота, че силите им са „на десетки метри” от победа над групата на ИДИЛ в Мосул. Подобни съобщения идваха през цялата седмица, докато многохилядните правителствени части с помощта на кюрдски бойци, подкрепяни от САЩ водеха боеве с терористите в Стария град на брега на река Тигър.

Ген.-лейтенант Стивън Таунсенд, командир на коалиционните войски в Ирак нарече битката за Мосул най-трудните боеве в градски условия в 34-годишната си кариера.

"Ударът е голям, можем да го наречем повратен момент, защото падането на Мосул в ръцете на ИДИЛ преди 3г. беше също повратен момент", каза Раяд Хамади, Bloomberg News в коментар от Дубай.

"Възможността им да привличат чуждестранни бойци в региона, който все още контролират в Ирак и Сирия вече е силно ограничена".

Чуйте целия му анализ във видеото.

Операцията по освобождаването на Мосул, вторият по големина град в Ирак започна през октомври 2016. ИДИЛ го превзе през 2014, по време на офанзивата си в Северен и Централен Ирак. През лятото същата година лидерът на групировката Абу Бакр Ал-Багдади се появи в джамията Ал-Нури в Стария град на Мосул, за да се самообяви за халиф и да призове всички араби да му се подчинят.

На 22 юни сградата бе разрушена от ИДИЛ.

„Военното поражение и загубата на територия в Сирия и Ирак няма да са достатъчни, за да отблъсне поддръжниците на ИДИЛ”, съобщи базираната в Лондон група за анализ HIS Markit в доклад на 29 юни 2017, цитиран от Bloomberg.

„Видеопродукциите на групировката намаляха като честота, което показва намаляване на възможностите й да разпространява посланията си. Въпреки това тя вече е подготвила последователите си за загубата на територия”.

Петрол

Износът на суров петрол от Ирак се понижи през юни от най-високото си ниво от декември на фона на намаленото производство от южните и северни полета, съобщи Bloomberg.

Танкерите натовариха 113 млн барела иракски петрол, или около 3,77 млн барела дневно, 4% по-ниско от май.

Износът на Ирак се понижи от 3,91 млн барела дневно през октомври, периода, на който се базират съкращенията на производството на ОПЕК.

Ирак иска да постигне капацитет на производство от 5 млн барела дневно до края на годината, каза на 3 юли 2017 министърът на петрола Джабар Ал-Луайби.

Кюрдският регион в Северен Ирак направи първия си експорт от 3г. до САЩ, преди иракското федерално правителство да поиска от американските и канадски власти да блокират доставката, съобщи Bloomberg, цитирайки неназован източник.

Последни новини
Още от Анализи