Fitch не открива повод за кризата с Катар

Ян Фридрих, ръководител рейтинги Близък изток и Африка, Fitch

Ян Фридрих, ръководител рейтинги Близък изток и Африка, Fitch. Лондон. 6 юли 2017. Снимка: Bloomberg Ян Фридрих, ръководител рейтинги Близък изток и Африка, Fitch. Лондон. 6 юли 2017. Снимка: Bloomberg

Американските износители на газ поне засега отхвърлят заявката на Катар да грабне по-голям дял от глобалния пазар, съобщи Bloomberg.

Планът на Катар рязко да увеличи производството на газ даде сигнал на конкурентите, сред които Австралия и САЩ, че надпреварата за откриване на дългосрочни договори е започнала. Американските износители на LNG вече от години преследват подобни договори и президентът Доналд Тръмп рекламира техните продукти в последните си срещи с китайските и японски лидери. Миналата седмица Южна Корея каза, че обмисля да купи обеми в три американски LNG проекта.

Катар произвежда повече петрол и газ от Роснефт и Exxon Mobile и е най-големия производител и продавач на втечнен природен газ.

Съседните на Катар страни се опитват да изолират страната с транспортна и дипломатическа блокада от 5 юни 2017. Досега усилията им бяха успешни с изключение на една област: енергетиката.

"Исканията, които поставиха, има някои подозрения, че са били написани, за да не бъдат изпълнени", каза Ян Фридрих, ръководител рейтинги Близък изток и Африка, Fitch. В интервюто си за Гай Джонсън от Bloomberg Фридрих каза, че "най-вероятният сценарий остава намирането на някакво решение в средносрочен план – след няколко месеца".

"Много тежък удар би било, ако нещо стане с възможността на Катар да изнася петрола и газа си. За момента определено няма такова нещо".

Чуйте целия анализ.

 

Последни новини
Още от Анализи