Защо Катар засилва производството на LNG

Масимо Ди-Одуардо, вицепрезидент проучвания на газ, Wood Mackenzie

Глобалното производство на LNG. Графика: Bloomberg Terminal Глобалното производство на LNG. Графика: Bloomberg Terminal

Катар обезсмисли усилията на Австралия да се превърне в най-големия производител на втечнен газ със съобщението на Qatar Petroleum, че ще увеличи с 30% производството, съобщи Bloomberg.

С подобно увеличение емирството ще изпревари планираното разширение на производството на Австралия и ще засили ролята на страната като важен глобален доставчик, въпреки регионалната криза и търговски бойкот, оглавяван от Саудитска Арабия.

Катар иска да произвежда по 100 млн тона LNG или около 40% от миналотодишното глобално предлагане, докато сегашното ниво е 77 млн тона, каза Саад Шерида Ал Кааби, директор на държавния производител пред репортери в Доха на 4 юли.

Катар избра много  добър момент да обяви плановете си за разширение на LNG. С продължаващата криза със страните от Персийския залив е много удобно да им покаже, на тях и на света, че иска да прави бизнес, каза Масимо Ди-Одуардо, вицепрезидент проучвания на газ, Wood Mackenzie в интервю за Bloomberg. "Бизнес с други партньори".

"Освен това определено не е съвпадение, че тези съобщения идват само ден след като Total и Иран обявиха договора за разширение на производството".

Чуйте анализа във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи