Кой подкрепя Катар

Джорджо Кафиеро, директор на Gulf State Analytics

Строителство в Доха, Катар. Photographer: Charles Crowell/Bloomberg News Строителство в Доха, Катар. Photographer: Charles Crowell/Bloomberg News

Четирите арабски страни, бойкотиращи Катар ще отговорят „навреме” на емирството, което отхвърли условията за прекратяване на изолацията, съобщи Bloomberg, цитирайки държавната саудитска информационна агенция на 5 юли 2017.

Катар е готов да решава разногласията със съседите си с диалог, каза външният министър на Катар Мохамед Ал Тани.

Първият дипломат говори пред кралския институт за международни отношения Chatham House в сряда.

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратиха дипломатически отношения с Катар на 5 юни 2017 и обвиниха емирството в подкрепа за терористични организации, обвинение, което отхвърли. След наложената гранична блокада, коалицията постави 13 условия на Катар, за да я вдигне, а Катар отказа да ги изпълни.

Отказът бе предаден от Кувейт, който посредничи за решаване на кризата. Външният министър на Германия Зигмар Габриел направи совалка в региона.

„Важни теми като финансирането на тероризма трябва да се решават в съвместно структуриран процес и уважение на националния суверенитет”, написа МВнР на Германия в туитър, цитирайки Габриел.

"Емирствата и саудитците вярват, че някакви лични връзки с Доналд Тръмп и конкретни лица в администрацията му биха могли да доведат до по-силна американска подкрепа за действията срещу Катар", каза Джорджо Кафиеро, директор на Gulf State Analytics в интервю за Bloomberg на 5 юли 2017.

"Но не бива да забравяме, че Вашигтон и Доха поддържат много тесни връзки над 20г".

Чуйте интервюто във видеото.

Последни новини
Още от Анализи