Защо 10 години по-късно iPhone се прави в Китай

Тим Кълпан, Bloomberg Gadfly

IPhone4. Снимка: BloombergTVBulgaria IPhone4. Снимка: BloombergTVBulgaria

iPhone се промени много и над 1 милиард устройства бяха продадени по света за 10г. от 29 юни 2007, когато бе представен за пръв път.

Това, което си остана без промяна /освен ябълката/ е зависимостта на Apple от Китай и Foxconn Technology Group.

Защо няма смисъл да се произвежда в САЩ? Гледайте репортажа на Тим Кълпан, Bloomberg Gadfly.

Стив Джобс имаше куп проблеми да решава преди първата си реч след връщането си начело на Apple през 1997. Изправен бе пред свиващ се пазар за компютрите си Mac, растящи разходи и силна липса на кеш. Но на този ден Стив Джобс избра да говори пред феновете на Mac за друг проблем: растящата изолация на Apple. Въпреки репутацията на компанията като производител на най-добрите персонални компютри, съвсем малко софтуер работеше на Mac. „Apple живее в екосистема и има нужда от други партньори”, каза Джобс. „И трябва да помогне на други партньори”.

После Джобс направи немислимото. Покани архиконкурента си Бил Гейтс да се включи с видеоконферентна връзка, за да обяви подробностите на сделка за слагане край на претенциите за размяна на патенти за 150 млн. долара и обеща Microsoft да продължи да прави съвместими с Mac версии на своя Office.

Днес екосистемата на Apple се разви до глобална империя и компанията може да определя правилата на играта. Над 200 000 компании в последната година се включиха в разработката на съвместими с Apple продукти, 26% ръст от 2016, по данни на Bloomberg.

С дебюта на 29 юни 2007 на iPhone Apple даде заявка да увеличи влиянието си още повече.

Устройството, включващо телефон с уеб браузър, музикален плеър и камера изнерви производители като Nokia, Motorola и доставчиците като Verizon, които искаха да видят дали Apple може да промени американския бизнес с клетъчни телефони като реши кои услуги получават потребителите.

Последни новини
Още от Анализи