Карлсън не вижда бързо решение на кризата с Катар

Чарлс Карлсън, Харвард

Строителство в Доха, Катар. 12 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Строителство в Доха, Катар. 12 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Най-зле представящите се облигации в Персийския залив миналата седмица беше сукукът, емитиран от катарския Eadan Holding Group QSC, съобщи Bloomberg.

Отговарящия на законите на шариата дълг, продаден от компанията за недвижими имоти главно на частни компании и богати индивидуални лица потъна 9,9%. Деноминираните в долари облигации отскочиха в понеделник, 12 юни 2017, след като министърът на финансите на Катар Али Шариф Ал-Емади каза, че икономиката може да издържи скъсване на дипломатическите отношения с водената от Саудитска Арабия група страни.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн скъсаха отношения с Катар на 5 юни 2017, посочвайки връзки с Иран и финансиране на ислямисти. Това доведе до понижение на суверенния рейтинг на Катар от S&P, който каза, че обмисля бъдещи понижения след като го свали до АА-.

Някои катарски банки повишиха лихвите до депозитите в долари, за да си осигурят ликвидност по време на блокадата. Според Bloomberg централната банка на Катар не е отговорила веднага с коментар. Регулаторът каза в понеделник, че банковата система работи без смущения.

QNB, най-големият кредитор в Близкия изток каза, че не вижда никакви „значителни” повишения на лихвите от началото на кризата, се казва в мейл от вторник.

"Лошо е за бизнеса на Катар, лошо е за бизнеса в Персийския залив като цяло", каза Карлсън.

Чуйте коментара му във видеото.

Последни новини
Още от Анализи