Катар се готви за дълга обсада

Заливът на Доха, Катар. 17 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Заливът на Доха, Катар. 17 март 2012. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg

Мохамед Серджи, Bloomberg News от Доха и Алла Шахин, Bloomberg News от Дубай коментират за Bloomberg ефекта на блокадата на Катар от коалицията на Саудитска Арабия, натиска над валутния борд, дипломатическите усилия на Кувейт и смесените послания от Вашингтон и Лондон.

Конфронтацията между Катар и неговите съседи от Съвета на страните от Персийския залив наруши търговските връзки, раздели семейства и заплашва дългогодишни политически съюзи, съобщава Bloomberg.

Тя накара и един бизнесмен от Катар да поръча десетки самолети, за да превози 4000 крави до пустинята – знак за съпротива и възможност да отговори на търсенето след появилата се празнина на пазара на прясно мляко.

 

Qatar Airways ще направи въздушен мост с 40-60 самолета, за да достави 590-килограмовите животни, които Мутаз Ал-Хаят, председател на Power International Holding купи от Австралия и САЩ.

Катар получава млечни продукти от Турция и плодове и зеленчуци от Иран. Собственото производство също се търси, а продуктите катарско производство в магазините се сдобиха с националното знаме на опаковките.

Населението на Катар е 1 млн. души. Произведеното мляко от новата ферма ще задоволи една от нуждите на страната до средата на юли, каза Ал-Хаят от офиса си в Доха.

Страната е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 и харчи по 500 млн. долара седмично, за да подготви стадионите и метрото за събитието.

Изолация

На 5 юни 2017 пет страни скъсаха дипломатически отношения с Катар: Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Египет и Йемен. Прекъснати бяха търговските връзки /на 12 юни Саудитска Арабия и ОАЕ обявиха, че въздушното ембарго над Катар важи само за полети на Qatar Airways, не и за други авиокомпании/. На 11 юни Катар съобщи, че няма да гони гражданите на страните, прекратили отношения с него.

 

Смесените послания

Великобритания

Британският министър на външните работи Борис Джонсън призова за отслабване на блокадата на Катар.

САЩ

Държавният секретар Рекс Тилърсън говори с турския си колега Мевлут Чавушоглу в събота, часове след като призова страните от Персийския залив да не допускат ескалация на напрежението около Катар.

Преди това президентът Доналд Тръмп обвини Катар в подкрепа на тероризма.

Русия

Москва смята, че блокадата на Катар не помага в усилията за решение на кризата със Сирия и борбата с тероризма, съобщава РИА Новости. Руският президент Владимир Путин разговаря с краля на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Ал-Сауд на 13 юни.

Турция

Турция смята, че ситуацията е грешка, която води до „нехуманно и неислямско отношение с цял народ”, каза президентът Ердоган. Според него никой няма полза да обвинява Катар. Ердоган ще обсъди въпроса с френския президент Макрон и емира на Катар Ал-Тани.

 

МВнР в София препоръча на българските граждани да „имат предвид новите обстоятелства”, свързани с ограниченията за сухопъртия и морски транспорт. Няма обаче ограничения за пътуване.

Последни новини
Още от Анализи