Къде е Хонконг 20 години след връщането му на Китай

Ендрю Шен, изследовател в университета в Хонконг

Charles K. Kao Auditorium в дясно. Hong Kong Science Park. Хонконг, Китай. 7 юни 2017. Photographer: Justin Chin/Bloomberg Charles K. Kao Auditorium в дясно. Hong Kong Science Park. Хонконг, Китай. 7 юни 2017. Photographer: Justin Chin/Bloomberg

Ендрю Шен, изследовател в университета в Хонконг за промените в Китай, лошите кредити, банковата индустрия, стимулите, пазара на имоти в Хонконг и региона на Пърл ривър.

Интервю за Стивън Енгъл от Bloomberg за предаването "Bloomberg Daybreak: Asia" от конференцията на UBS по случай 20-годишнината от връщането на Хонконг на Китай и създаването на специалния административен район на Хонконг /HKSAR/.

На 1 юли 1997 британците се изтеглиха от Хонконг и върнаха управлението на града на Китай. След политическото свързване на Хонконг с континентален Китай, Пекин въведе принципа „Една страна, две системи”: правна, финансова и икономическа автономия на територията. 20г. след повторното си свързване с Китай Хонконг продължава да използва собствена валута, хонконгски долар и стана най-големият офшорен център за търговия с юани. Делът на финансовите услуги в икономиката на Хонконг е 18%.

Пристанището Виктория и моста Стоункътърс в Хонконг. 20 февруари 2014. Photographer: Jerome Favre/Bloomberg.

Хонконг дълго време бе портал към и от Китай. През 90-те китайските държавни компании, наричани Червени чипове, набираха капитал в Хонконг, за да развиват икономиката на Китай. Сега политическото влияние на Пекин в Хонконг расте, а големите китайски концерни стават по-влиятелни в икономиката на острова.

Фойерверки над залива Виктория в Хонконг по случай 10-годишнината от връщането на острова на Китай. 10 юли 2007. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg News.

След като на 30 юни 1997 Юниън Джак се развя над Виктория харбър последен път за 157 години, цените на имотите скочиха до рекордни нива. И днес, 20 години по-късно имотите са скъпи, а цените се подкрепят от нов източник: предприемачите от континента.

Британски войник сваля Юниън Джак на церемонията по предаване на властта на 1 юли 1997. Хонконг. Китай. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg News.

През 2017 китайските компании доминират в продажбите на терени в Хонконг.

Предприемачите от континента изместиха местните хонконгски милиардери, които някога купуваха държавна земя за строеж на жилища, през 2011. През 2017 китайските купувачи взеха всички жилищни парцели, съобщава Bloomberg.

От 1997 досега цените на жилищата са скочили 76% по данни на Jones Lang LaSalle Inc, цитирани от Bloomberg.

Кранове над жилищни  сгради в Коулунг, Хонконг. Китай. 1 ноември 2002. Photographer:Christian Keenan/Bloomberg News.

 

Последни новини
Още от Анализи