Макрон направи нова френска революция: Дънган

Никълъс Дънган, старши изследовател Atlantic Council

Привърженичка на президента на Франция Еманюел Макрон си прави селфи пред Лувъра след обявяване на резултатите от балотажа на президентските избори на 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Привърженичка на президента на Франция Еманюел Макрон си прави селфи пред Лувъра след обявяване на резултатите от балотажа на президентските избори на 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон разшири контрола си над политиката в страната още на първия тур. Ако резултатите се потвърдят и на втория, в неделя, Макрон ще има най-голямото мнозинство в историята на френския парламент от 1993.

„Френските гласоподаватели избраха промяната”, каза говорителят Кристоф Кастане по France 2 в понеделник сутринта, 12 юни 2017. „Те са последователни. Избраха президент и му гласуваха мнозинство”.

"Идването на Макрон на власт във Франция е това, което французите винаги са чакали, каза Никълъс Дънган, старши изследовател Atlantic Council в интервю от Париж за Каролин Конан от Bloomberg.

"Ако Тръмп и Тереза Мей не се бяха объркали така зле в собствените си страни и не бяха превзели всички първи страници, хората щяха да си кажат, че това е новата френска революция".

Чуйте целия анализ на изборите в САЩ, Великобритания и Франция във видеото.

Партията на Еманюел Макрон, Република Напред спечели заедно с центристкия си съюзник MoDem първия тур на изборите във Франция с 32,21%, изпреварвайки десницата /21,56%/ и Националния фронт /13,2%/, показват окончателните резултати, обявени от Министерството на вътрешните работи.

Социалистическата партия успя да събере само 9,5% от бюлетините и остана след лявата Непокорна Франция на Меланшон с 11,02%.

Броят на въздържалите се от гласуване достигна 51,29%.

 

Въпреки победата, часове след обявяване на резултатите, според които Република Напред трябва да има над 400 места в долната камара в парламента в Париж, някои от новите депутати обявиха, че ще гласуват против „някои текстове” на мнозинството.

Говорителят на правителството Кристоф Кастане призна, че „от 400” депутати би могло „очевидно” да има „един, двама, трима”, които не се вписват в мнозинството.

Последни новини
Още от Анализи