Катарските активи трупат загуби

Насер Саиди, основател и гл.икономист на Nasser Saidi

Танкерът на LNG Arctic Discoverer, опериран от K Line LNG Shipping UK Ltd. на терминала за втечне газ в Ротердам, Холандия. 8 юни 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Танкерът на LNG Arctic Discoverer, опериран от K Line LNG Shipping UK Ltd. на терминала за втечне газ в Ротердам, Холандия. 8 юни 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Дипломатическият спор би могъл да даде на американските износители на природен газ силна позиция на глобалните пазари. Танкерите с втечнен природен газ от Катар се отклоняват след блокадата. За разлика от много LNG товари, американските доставки не са ограничени по договор до конкретни дестинации, с което износът от САЩ стана гъвкав. С повишение на напрежението американските танкери с шистов газ може да се окажат по-търсени.

Първите доставки на втечнен шистов газ от САЩ вече стигнаха Северна Европа /снимка на корицата/. Доставки се правят от началото на годината в Южна Европа-Италия, Португалия и Испания.

Qatar Electricity & Water би могъл да бъде „едно портфолио от Катар, което инвеститорите биха избрали като по-безопасна позиция от другите”, каза Санялак Манибханду, ръководител Изследвания в NBAD Securities LLC, цитиран от Bloomberg.

Потенциален губещ е Dolphin Energy от Абу Даби, който доставя за ОАЕ и Оман около 2 млрд куб. м. катарски природен газ ежедневно по 364-километровия подводен тръбопровод все още работи, въпреки дипломатическото напрежение. Потенциално затваряне на газопровода би предизвикало „сериозен проблем” в ОАЕ, където търсенето на електричество през лятото е в пик, според Робин Милс, ръководител на базирания в Дубай Qamar Energy.

Насер Саиди, основател и гл.икономист на Nasser Saidi коментира спекулациите за финансови санкции над Катар, както и отлива на капитали.

"Основният въпрос е колко време ще се задържат тези санкции? Дали ще имаме бързо решение или ще се забави? Последният път, когато имаше дипломатически спор бяха нужни 8 месеца за решаването му".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи