Как пазарът оценява мек Brexit

Питър Драгисович, FX стратег в Nomura

Банкнота от 5 паунда. 13 октомври 2016. Photographer: Miles Willis/Bloomberg Банкнота от 5 паунда. 13 октомври 2016. Photographer: Miles Willis/Bloomberg

Британския паунд регистрира колебания, докато инвеститорите оценяват ефекта от промените в политическата ситуация в Обединеното кралство, съобщава Bloomberg на 12 юни 2017 сутринта.

На 9 юни 2017 британската валута изгуби 1,6%. Паундът се понижи спрямо повечето големи валути в петък, след като консервативната партия на Тереза Мей изгуби парламентарно мнозинство на изборите на 8 юни.

През уикенда офисът на Мей бе принуден да признае, че в края на краищата не е постигнал споразумение със северноирландската Демократическа юнионистка партия часове след като обяви, че има сделка.

Докато „паундът се държа изненадващо добре в миналото с правителство на малцинството”, през 1974 и 1996-7 и 1977-78, инвеститорите тогава нямаха нужда да мислят и за Brexit, каза Саймън Дерик, главен пазарен стратег в BNY Mellon в бележка до клиентите през уикенда, цитирана от Bloomberg.

"Общото мнение е, че тази несигурност, която преживяваме ще доведе до по-мек Brexit", каза Питър Драгисович, FX стратег в Nomura в интервю за Bloomberg на 12 юни 2017 сутринта.

"Преди изборите имахме клоняща към нулата вероятност пазарът да оцени по-мек Brexit. Сега може да е само едноцифрена, но се вдига.

Така че смятаме, че това може да продължи и вероятно ще подкрепи паунда".

Чуйте целия анализ във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи