Може ли преговорите за Brexit да се отложат

Александър Щуб, член на парламента на Финландия

Британският премиер и лидер на консервативната партия Тереза Мей в ляво и съпругът й Филип в дясно пред Даудинг стрийт 10. Лондон. 9 юни 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер и лидер на консервативната партия Тереза Мей в ляво и съпругът й Филип в дясно пред Даудинг стрийт 10. Лондон. 9 юни 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Сложната обстановка след изборите във Великобритания, в която новите коалиционни партньори от Северна Ирландия, Демократическата юнионистка партия искат да запазят отворена граница с Ирландия показва, че идеята за твърдия Brexit се отхвърля, смята Александър Щуб, член на парламента на Финландия.

„Твърдият Brexit отиде в кофата”, каза бившият министър на финансите Джордж Осбърн за ITV. Осбърн направи кампания за остане в ЕС, преди да бъде изключен от кабинета от Терема Мей.

Паундът се насочи към най-голямата си загуба за година на фона на поредната политическа нестабилност във Великобритания 12 месеца след близкия вот за излизане от ЕС.

Според Eurasia Group изборните резултати означават увеличение на вероятността за мек Brexit.

Около 44% от британските стоки и услуги се изнасят безмитно за ЕС, но тази връзка си има цена – допускане на свободно движение на европейски работници в страната и влияние на европейските съдилища над британските закони.

„Премиерът насрочи тези избори, защото искаше да изпълни крайната версия на Brexit”, каза секретарят за Brexit в сянка Кейт Стармър.

„Ясно е, че тя е провали в това начинание”.

Ситуацията е доста объркана, каза Александър Щуб, член на парламента на Финландия.

"Не е много стабилна. Затова смятам, че е време за прегрупиране. Трябва да преброим до 10 и да видим как да продължим напред".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи