Защо ОАЕ не затвори газопровода до Катар

Трейси Алауей, Bloomberg

Графика на износа на втечнен газ от Катар. Графика: Bloomberg Terminal Графика на износа на втечнен газ от Катар. Графика: Bloomberg Terminal

Египет и Бахрейн запазиха натиска над Катар в четвъртък, като не дадоха никакви индикации, че са готови за смекчаване на позициите си в дипломатическата криза дори и след преговорите в Кайро между техните лидери. По-рано Абу Даби даде сигнал, че ще отвори пристанищата си за кораби, спирали в Катар, съобщи Bloomberg.

ОАЕ има нужда от Катар заради газовите доставки. Вносният природен газ осигурява половината от производството на електричество на емирствата. Затова страната не затвори тръбопровода от Катар.

Без енергийните доставки небостъргачите на Дубай ще угаснат, пише Bloomberg.

Катар разполага с третите по големи газови залежи в света. Страната изнася по 2 млн куб. метра гориво на ден по тръбопровод на морското дъно, дълъг 364 км. Операторът на съоръжението, Dolphin Energy е съвместно дружество между Mubadala Investment Co. с 51% и Occidental Petroleum Corp и Total SA, всеки с по 24,5% дял. От 2007 компанията доставя газ от Катар до Абу Даби.

Чуйте коментара на Трейси Алауей от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи