Блокадата на Катар ще се отрази ли на търсенето на малки танкери

Антъни Дипаола, Bloomberg News

Танкерът за втечнен газ /LNG/ Shahamah, плаващ под либерийски флаг на терминала на Tepco във Фитсу, префектура Чиба, Япония, 21 януари 2016. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Танкерът за втечнен газ /LNG/ Shahamah, плаващ под либерийски флаг на терминала на Tepco във Фитсу, префектура Чиба, Япония, 21 януари 2016. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Най-големите пристанища в Близкия изток забраниха влизането на всички кораби, плаващи под катарски флаг, което задълбочи икономическата изолация на богатото на петрол и газ емирство от най-големите си арабски съседи, съобщи Bloomberg.

Морските власти в Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн съобщиха, че са затворили пристанищата си за кораби, идващи или отиващи към Катар

Ефектът от ограничението се усети почти незабавно и най-голямата компания за морски превози в света Moller-Maersk A/S каза, че вече не може да превозва това за и от Катар.

Развоят на дипломатическата криза в най-важния петролен регион в света засяга и търговията с петрол. Танкерите, товарещи катарски петрол и газ няма да могат да спират във Фуджарат в ОАЕ, най-голямото пристанище, където корабите бункероват.

"Япония, Южна Корея и Китай", каза анализаторът на Bloomberg Антъни Дипаола от Дубай. "Те ще трябва да измислят различни начини да товарят суровия петрол от Катар на корабите, за да ги докарат в своите страни".

"Това ще бъде логистично главоболие за много рафинерии в Азия".

Чуйте анализа на Дипаола във видеото.

Танкерите често превозват петролни продукти, състоящи се от смесени товари от Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар. Това повече не е възможно.

Трите страни от Персийския залив – Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн, както и Египет прекратиха връзки с Катар на 5 юни 2017, мотивирайки се с подкрепата му към регионалния конкурент Иран и терористични организации.

Maersk повече не може да вози доставки за Катар, защото зависи от по-малки танкери за превоз на стоки в Персийския залив от пристанището в емирствата, Джебел Али, каза Елбек Линет, говорителят на компанията в мейл във вторник, 6 юни 2017, цитиран от Bloomberg.

Карта на танкерите за петрол и газ в Персийския залив към 7 юни 2017. Графика и данни: Bloomberg Terminal.

Съобщението е и на сайта на Moller-Maersk, в линк от статуса в Туитър.

Карта на LNG терминалите в Катар и ОАЕ. Графика: Bloomberg Terminal.

Последни новини
Още от Анализи