Арабският свят е изправен пред разцепление

Мохамед Сержи, Bloomberg News

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Скъсването на дипломатически отношения и изолацията на Катар от 4 арабски страни, сред които Саудитска Арабия е резултат от напрежението, възникнало преди около седмица, с предполагаемата хакерска атака над катарска новинарска агенция, след което бяха публикувани съобщения, приписвани на емира на Катар, каза Мохамед Сержи от Bloomberg.

"Това е променяща се динамика, която е пробив в единството на Съвета на страните от Персийския залив, с много богати на петрол и природен газ членове".

Чуйте целия коментар на Мохамед Сержи от Bloomberg News за изолацията, в която бе поставен Катар от Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн на 5 юни 2017.

Кое предизвика дипломатическия разрив?

Най-вече Иран. Искрата, от която пламна огънят бе съобщение на държавната информационна агенция на Катар, която публикува изявление на шейх Тамим бил Хамад Ал Тани с критики срещу анти иранските настроения. Катарските власти бързо изтриха коментарите, обясниха, че са дело на хакери и призоваха към спокойствие. Критиката на медиите от Саудитска Арабия и ОАЕ ескалира след като шейх Тамим се обади по телефона на президента на Иран Хасан Рохани през уикенда – явно премебрегвайки саудитските критики, съобщава Bloomberg.

Според Bloomberg е възможно да става отчасти дума за напрежение между шиити и сунити, след като двата най-големи износители на петрол, Иран и Саудитска Арабия са на противоположни страни в конфликтите в Сирия и Ирак.

Температурата се повиши рязко след посещението на президента Тръмп в Риад. Дни след като Тръмп и крал Салман посочиха Иран като основния поддръжник на тероризма в света, Саудитска Арабия и ОАЕ обвиниха Катар в опит да омаловажи усилията за изолация на Ислямската република.

Рохани каза, че е готов на преговори за решаване на кризата.

Цената на петрола в Азия на 5 юни 2017 скочи след съобщението за дипломатическия разрив.

 

Последни новини
Още от Анализи