Как ще се отрази на паунда популярността на Мей

Дейвид Оуен, главен евроикономист, Jefferies International

Британският премиер Тереза Мей опитва местно сирене на Royal Bath and West Show по време на предизборната си обиколка в Шептън Мале, Великобритания. 31 май 2017. Photographer: Facundo Arrizabalaga/Pool via Bloomberg Британският премиер Тереза Мей опитва местно сирене на Royal Bath and West Show по време на предизборната си обиколка в Шептън Мале, Великобритания. 31 май 2017. Photographer: Facundo Arrizabalaga/Pool via Bloomberg

Паундът се повиши за втори пореден ден на фона на опасенията, че преднината на британския премиер Тереза Мей преди изборите на 8 юни 2017 може да бъде намалена след интервюто й в понеделник вечерта и след публикуване на последните сондажи, съобщава Bloomberg.

Свиването на разликата между рейтинга на консервативната партия на Мей и лейбъристите на Джереми Корбин е „лоша новина за паунда и е ясно, че пазарите реагират по този начин от няколко седмици”, каза Питър Кинсела, старши стратег валути и лихви в CBA Europe в интервю за Bloomberg.

„Трябва да се каже обаче, че консерваторите все още имат добра преднина от 10-11 пункта в сондажите и че ще бъде трудно да очакваме нов спад”.

Проучване на общественото мнение на Guardian/ICM, публикуван във вторник, 30 май 2017 показва, че партията на Мей води с 12 процентни пункта.

"Последните сондажи показват, че резултатите може да са много по-близки за партиите", каза Дейвид Оуен, главен евроикономист, Jefferies International в интервю за Манъс Крани от Bloomberg в Лондон на 31 май 2017.

"Не може да се изключи възможността мнозинството й да намалее".

Целия коментар на Оуен за настроенията на инвеститорите в САЩ и прогнозата му за паунда чуйте във видеото.

 

Още мненията на пазарни анализатори:

Джордж Саравелос, страгет в Deutsche Bank AG:

„Ако Мей не успее да постигне значително увеличение на мнозинството, гъвкавостта й да преговаря няма да се подобри. Силно консервативно мнозинство също е нужно, но не достатъчно условие за плавен Brexit. Първоначалните преговори по споразумението за излизане изглеждат отчаяни, особено с втвърдяването на европейската полиция за сметката за Brexit.”

Джеймс Роситър, икономист в TD Securities:

"YouGov отбелязва, че линията на доверие предвижда консерваторите да заемат 345 места /спрямо лейбъристите с 223/, с което може да имат пак мнозинство. Малки промени в общата подкрепа за партиите може да доведе до много по-различни резултати, а това проучване показа само 4 процентни пункта разлика между консерватори и лейбъристи – най-малката досега. Но YouGov съобщава също, че този модел правилно е предсказал резултата от референдума за ЕС през 2016”.

Бил Блейн, стратег в Mint Partners:

„Кампанията на торите изглежда извън строя и без послание. На този фон ако Корбин изглежда привлича силен и много британски протестен вот – подкрепен от почни човешкото му представяне по ТВ. Изглежда сме преценили погрешно целите избори, мислейки, че става дума за силни политики за Brexit и силно лидерство. Всъщност става дума за личности и тогава Тереза Мей изпада в по-големи неприятности, отколкото показват сондажите”.

Мненията на тримата анализатори са дадени за Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи