Прилики и разлики между срещата на Г7 с и без Тръмп

Гари Дъгън-главен инвестиционен директор Emirates NBD

Лидерите на Г-7, среща в Сицилия. 28 май 2017. Снимка: Bloomberg Лидерите на Г-7, среща в Сицилия. 28 май 2017. Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел даде най-силен сигнал, че Европа и САЩ при президента Тръмп се разделят, като каза, че надеждните отношения, изковани от края на Втората световна война „в известен смисъл приключиха”, съобщи Bloomberg.

Коментарът на Меркел, направен по време на предизборен митинг показва, че срещата на Г7 и на НАТО миналата седмица ще засилят усилията й за обединяване на ЕС зад глобална програма, която влиза в противоречие с Тръмп в ключови области. Тя прие министър-председателя на Индия Нарендра Моди в понеделник, 29 май 2017, на 1 юни приема премиера на Китай Ли Къциян и се опитва да рестартира френско-германските отношения с новоизбрания президент Еманюел Макрон.

В същото време Тръмп каза на лидерите на страните от НАТО в Брюксел миналата седмица, че „не плащат, това, което дължат”.

Основната тема на срещата на Г7 в Сицилия бе сигурността, след като въпросите за търговията бяха извадени от дневния ред, за да бъде приет от всички страни-участнички.

"В последните 6-7 месеца изминахме дълъг път-спомнете си, че не преди много време Доналд Тръмп се канеше да прекрати всеки търговски договор и имаше опасност да не остане нито един в Г7. Това май отпадна", каза Гари Дъгън-главен инвестиционен директор Emirates NBD в интервю за Bloomberg от Дубай.

"И затова липсата на новини за мен е добра новина".

Чуйте целия му коментар във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Анализи