САЩ се тревожи за войната в Афганистан

Арун Пилай-Есекс, ст. анализатор Verisk Maplecroft

Новата централа на НАТО. Брюксел, Белгия. 10 април 2017. Снимка: Белгийските ВВС/nato.int Новата централа на НАТО. Брюксел, Белгия. 10 април 2017. Снимка: Белгийските ВВС/nato.int

На срещата на НАТО в Брюксел ще бъдат потвърдени решенията за повишение на военните разходи на членовете на алианса, каза пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си, съобщи РИА Новости.

„Ще потвърдим тук решенията от Уелс /2014/. Да потвърдим означава нито по-малко, нито повече. Радвам се, че генералният секретар на НАТО каза по повод Германия, че е добре, че ще увеличим бюджета си в рамките на широката  коалиция и че гаранциите за увеличение на финансирането ни на НАТО, разбира се, са възможни”, каза Меркел.

САЩ отново ще се опита да накара съюзниците в НАТО да харчат повече, каза Арун Пилай-Есекс, ст. анализатор Verisk Maplecroft в интервю за Bloomberg.

"Ангела Меркел вече увеличи разходите за отбрана с 8% на годишна база. Те го правят за 5-7 години и в случая на Германия това е доста".

Чуйте целия коментар на Арун Пилай-Есекс във видеото.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо потвърди ангажимента на Канада в НАТО пред ген.-секретар Йенс Столтенберг в четвъртък, 25 май 2017 по време на срещата на върха на НАТО, съобщи АФП.

„Канада ще продължи да дава приноса си в алианса, както винаги го е правила”, каза Трюдо.

По въпроса за поисканото от САЩ увеличение на военните разходи до 2% от БВП от всички съюзници в НАТО, Трюдо каза, че Канада ще направи преглед на политиките в отбраната, „за да подготви и изпълни военните инвестиции с оглед реалностите в света”.

 

 

http://www.nato.int/cps/en/natohq/events_67375.htm

Последни новини
Още от Анализи