Защо ОПЕК не е безпомощен

Ян Стюарт, глобален енергиен икономист, Credit Suisse

Знакът на ОПЕК пред централата на организацията. Виена, Австрия. 24 май 2017. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Знакът на ОПЕК пред централата на организацията. Виена, Австрия. 24 май 2017. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Организацията на страните-износителки на петрол и нейните съюзници вярват, че могат да продължават да печелят като произвеждат по-малко, съобщава Bloomberg.

Дори и тези страни, които оспорват дали удължаването на ограниченията може да ребалансира пазара и да намали свръхзапасите не са против запазване на ограниченията. Докато министрите на петрола запазват чувството за поражение в битките си срещу високите запаси, финансовите министри са доволни, каза един делегат на ОПЕК.

Глобалният бенчмарк, петролът сорт брент се повиши над 54 долара за барел от 46 долара след съкращенията на производството с общо 1,8 млн барела дневно при първоначалното решение за въвеждане на ограниченията в края на миналата година. Но цените паднаха под 50 долара за барел няколко пъти, след като инвеститорите продаваха суровината на фона на признаци, че глобалното пресищане не се облекчава.

Не приемам твърденията, че са станали безпомощни или не знаят какво правят, каза Ян Стюарт, глобален енергиен икономист, Credit Suisse в интервю за Bloomberg ден преди срещата на ОПЕК.

"ОПЕК има голяма мощ и просто я увеличават като привличат руснаците на своя страна. Така че да, имат власт".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Удължаване с 9 месеца

Страните-производителки на петрол от ОПЕК и извън нея се срещат в четвъртък, 25 май 2017 във Виена, за да одобрят промените, след като делегатите обявиха подкрепата си за 9-чесечно удължаване на мярката.

Почти всички страни подкрепят такова споразумение и нито една не е против, каза министърът на петрола на Алжир Нуредин Бутарфа в сряда, 24 май в интервю от Виена, добавяйки, че малко страни имат резерви по въпроса.

Предложението удължаване на ограниченията на добивите е последния опит на производителите на петрол да подкрепят цените и съживят икономиките си. Преговорите във Виена ще бъдат внимателно следени от цял свят, защото могат да се отразят на всякакви активи - от цената на акциите на Exxon Mobil Corp. до курса на бразилския реал и нигерийските държавни облигации.

“Сега трендът за производство е да се удължи за 9 месеца”, каза министърът на енергетиката и индустрията на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих в понеделник.

“Всички, с които говорих в ОПЕК подкрепят съкращения за 9 месеца".

Удължаване с 12 месеца?

Иран не е получавал предложение за удължаване на споразумението с 12 месеца, готов е на удължаване на мярката с 6 месеца или с 9, каза пред журналисти министърът на петрола на Иран Бижан Зангане, цитиран от РИА Новости.

„6-9 месеца: и двата варианта подкрепяме. Не съм получавал предложения за 12 месеца”.

По-рано в сряда министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че сред другите варианти се разглежда удължаване на споразумението с 9 месеца до 1 април 2018, а след това с още 3 месеца.

Последни новини
Още от Анализи