IEA очаква сделка на ОПЕК

Нийл Аткинс, директор Петрол в Международната енергийна агенция

Нийл Аткинс, директор Петрол в Международната енергийна агенция Нийл Аткинс, директор Петрол в Международната енергийна агенция

Петролът стигна месечен връх в очакване на решение за увеличаване на съкращенията в производството на срещата на ОПЕК на 25 май 2017 и намаляване на запасите в САЩ, съобщава Bloomberg.

Петролните фючърси напреднаха за пети пореден ден на 23 май, след като Ирак подкрепи увеличение на съкращенията в производството до 2018, добавяйки глас към нарастващата подкрепа за руско-саудитското предложение.

Двата ключови играчи на петролния пазар: Русия – най-големият производител извън ОПЕК и Саудитска Арабия – най-големият производител в организацията, вече се договориха да удължат съществуващите ограничения до март 2018.

Сегашното споразумение се спазва на 95%, според Международната енергийна агенция /IEA/.

"По отношение на търсенето, имаме доста стабилна прогноза за следващите няколко месеца", каза Нийл Аткинс, директор Петрол в Международната енергийна агенция в интервю за Bloomberg.

"Очакваме търсенето на петрол да се повиши с около 1,3 млн барела на ден през 2017 спрямо 2016. И не сме съкратили рязко тази прогноза в последните няколко месеца".

Чуйте целия коментар на Нийл Аткинс във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи